PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Bosnalijek generalni sponzor Trećeg kongresa farmaceuta BiH

Treći kongres farmaceuta BiH s međunarodnim učešćem, o temi „Farmacija zasnovana na dokazima“ otvorila je Draženka Maličbegović, pomoćnica ministra civilnih poslova BiH, 14. maja 2015. godine.


Bosnalijek generalni sponzor Trećeg kongresa farmaceuta BiH
Učesnicima Kongresa potom su se obratile prim.mr.ph. Zahida Binakaj, predsjednica Organizacionog odbora Kongresa, i prof. dr. Lejla Begić, predsjednica Naučnog odbora.
 
Predsjednica Binakaj je na svečanoj ceremoniji otvaranja istaknula da je farmacija kao struka i poziv od iznimnog značaja za cjelokupno društvo, te da će se na Kongresu promovirati farmacija i njena važnost kako bi se podigla svijest i ukazalo na neophodnost ispravne komunikacije između farmaceuta kao zdravstvenih radnika i pacijenata.

„Organizacijom Kongresa pokazujemo da smo u stanju prevazići sve prepreke koje stvaraju ustroj i politika u našoj zemlji. Istovremeno ćemo kroz Kongres pokazati da svi oni koji žele narušiti ugled farmacije u tome ne mogu uspjeti", naglasila je predsjednica Binakaj.

„Ovaj kongres znači kontinuitet u našem nastojanju da pratimo najnovija dostignuća iz oblasti farmaceutske nauke i struke", istaknula je profesorica Begić u svom obraćanju. Kako je dalje naglasila profesorica Begić, ciljevi Kongresa su, između ostalog, i da se ukaže na probleme neharmonizirane edukacije u oblasti farmacije, čija je najpogubnija posljedica hiperprodukcija nekompetentnog kadra i nelojalna konkurencija. Osim toga, Kongres je prilika da se  uspostave novi kontakti i relacije unutar struke i nauke, te ojačaju postojeći, kako na međunarodnom, tako i na državnom nivou.

Direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović je ovom prilikom istaknuo da uloga farmaceuta u sistemu zdravstvene zaštite danas zauzima veoma važno mjesto, uzimajući u obzir činjenicu da je trend samoliječenja globalno u porastu. „Stoga je farmaceut ključna osoba koja mora da posjeduje izuzetno visok stepen znanja i vještina kako bi u postupku samoliječenja na što adekvatniji način odgovorio potrebama pacijenata", rekao je direktor Bosnalijeka Uzunović. Bosnalijek je u cilju pružanja maksimalnog doprinosa razmjeni iskustava i profesionalnom razvoju farmacije kao struke organizirao dolazak na Kongres više od 100 farmaceuta iz šire regije.

U radu Kongresa učestvuje više od hiljadu farmaceuta iz BiH, regije i svijeta.
 


maj 14. 2015
Ranije objavljeno
Bosnalijek za 21. vijek Postdiplomci američkog Univerziteta Yale u Bosnalijeku Bolja zdravstvena zaštita Memento – mala škola demencije Održano Prvo regionalno kardiološko takmičenje CCRAC 2017 U novembru finalno takmičenje Cardiology Case Report Award Competitiona Bosnalijek osvojio prestižnu nagradu: Lysobact na prvom mjestu lijekova ... Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine Bosnalijek donirao novu opremu Plivačkom klubu Spid Bosnalijek zlatni sponzor 5. Konferencije Udruženja opšte/porodične medi ...

februar 16. 2019 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%