PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Posjeta studenata farmacije Bosnalijeku

Međunarodna farmaceutska kompanija Bosnalijek ugostila je studente farmaceutskih fakulteta iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Tuzle. Budući farmaceuti su nakon stručnog predavanja, koje su održale mr. Nina Šarić, spec. farmaceutske tehnologije, i dr. Anela Šehić-Lihovac, obišli kapacitete sektora Razvoj i razgovarali s Bosnalijekovim farmaceutskim stručnjacima.


Posjeta studenata farmacije Bosnalijeku
Dobrodošlicu studentima je uputila i v.d. izvršna direktorica za proizvodnju i razvoj mr. ph. Belma Abazović, spec. farmaceutske tehnologije, istaknuvši da Bosnalijek već duži niz godina njeguje dobru saradnju s fakultetima u BiH, te podstiče mlade u naučno-istraživačkom radu.

„Veliko nam je zadovoljstvo pružiti budućim mladim farmaceutima znanje i iskustvo renomiranih stručnjaka, koji su svoje karijere izgradili u Bosnalijeku i čiji rezultati rada oslikavaju nove proizvode namijenjene unapređenju zdravlja. Bosnalijek proizvodi i razvija kvalitetne proizvode, garantira sigurnost, odgovoran je prema pacijentima i zajednici u kojoj djeluje u cjelini”, istaknula je direktorica Abazović u svom pozdravnom govoru.

Koordinatorica transfera tehnologije u sektoru Razvoj mr. Nina Šarić govorila je o razvojnom putu najnovijeg Bosnalijekovog proizvoda Lysobact Spraya. Mr. Šarić je upoznala studente o svim koracima razvoja novog proizvoda, koji je uspješno finaliziran prošavši kroz faze predformulacijskih ispitivanja, malih laboratorijskih proba, scale-up serija gotovog lijeka, ispitivanja stabilnosti, do registracije lijeka u ALMS BiH.

„Do sada su se u našim laboratorijama veoma uspješno i s vrhunskom preciznošću razvijali lijekovi od čvrstih, polučvrstih do tečnih formi. Veoma smo ponosni jer smo prošle godine razvili još jedan novi oblik proizvoda u obliku sprej otopine za usnu sluznicu. Lysobact Spray je dostupan u dvjema aromama osvježavajućeg okusa peperminta ili prijatnog umirujućeg okusa anisa", istaknula je mr. Šarić.

O novoj jedinstvenoj formulaciji u svijetu oralnih antiseptika Lysobact Spraya govorila je dr. Anela Šehić–Lihovac, stručni saradnik za medicinsku podršku u Bosnalijeku. Dr. Šehić–Lihovac upoznala je studente o sadržaju Lysobact Spraya, djelatnim tvarima u jednoj formulaciji koje imaju sinergijsko djelovanje: lizozimu i antiseptik cetilpiridin hloridu, koje djeluju sinergijski protiv bakterija, virusa i gljivica.

„Sigurnost i nepostojanje kontraindikacija Lysobacta potječu od prirodne komponente lizozim, koju ne sadrže drugi oralni antiseptici na našem tržištu", naglasila je dr. Šehić–Lihovac i dodala da se primjenom Lysobacta postižu izuzetni terapijski efekti kod grlobolje, bolova pri gutanju zbog različitih, najčešće upalnih uzroka, hronične upale krajnika (tonzilitisa) i stanja nakon vađenja krajnika, kod upale usne sluznice (stomatitis), upale desni (gingivitis), zatim kod pojave afti, te nakon vađenja ili popravke zuba i drugih stomatoloških zahvata.

Pored edukativnog sadržaja, studentima je bilo priređeno i druženje u restoranu Bosnalijeka u cilju ranog povezivanja mladih bh. stručnjaka iz oblasti farmacije.
februar 20. 2015
Ranije objavljeno
43. rođendan Lysobact® - a Prema portalu Indikator.ba – Iskorak kompanije Bosnalijek najbolji potez ... Dodatna podrška za buduće mame u Bosnalijeku BiH Kampanji „Prvo zdravlje“ pridružio se i FK Velež Amina Kajtaz brend ambasador kompanije Bosnalijek Odluka o preventivnom povlačenju određenog broja serija lijeka RANIBOS® ... Održano tradicionalno druženje sa penzionerima, porodicama poginulih rad ... Mladi rukometaši Izviđača i Borca pobjednici 4. LYSOBACT® Međunarodnog t ... Lysobact® 4. Međunarodni rukometni turnir (U15 i U17) „VIŠE OD IGRE“ Sar ... Kompanija Bosnalijek otvorila novi pogon za proizvodnju tečnih i polučvr ...

januar 22. 2020 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%