Page 23 - Dnevna doza broj 13
P. 23

DnevnaDoza






            mirovanja u krevetu, što odraža-   ti unos štetnih trans-masnih kiseli-  strikcije te benefiti primjene ome-  koju ovi vitamini imaju u održava-
            va činjenicu da u poznim godina-   na i prerađene hrane, polugotovih   ga-3 kod pacijenata (uključujući i   nju sekrecije, strukture i funkcije
            ma plazmatski nivoi cisteina i će-  i gotovih proizvoda koji ih sadrže.   hospitalizirane) s inflamatornim   nazalnog i želučanog epitela i slu-
            lijskog glutationa pokazuju trend   Preporučuje se hranu pripremati   respiratornim bolestima i kompli-   znice, dvije najvažnije fizičke bari-
            opadanja. Iako je NAC dostupan i   kuhanjem ili pirjanjem, a izbjega-  kacijama poput ARDS-a, HOBP-a,     jere protiv infekcije. Dodatno, reti-
            u nekim dodacima prehrani, zbog    vati prženje, pohovanje i pečenje   plućne fibroze i narušene oksi-    nol štiti od virusa i svojim uticajem
            interakcija s nekim često korište-  u puno masnoće.                   genacije. Smatra se da primjena     na sastav crijevnog mikrobioma,
            nim lijekovima (poput ACEi) treba   Treba se fokusirati na povećan    EPA i DHA može biti korisna u po-   tako što promovira relativnu pre-
            ga koristiti samo uz stručni nad-  unos  omega-3 masnih kiseli-       ticanju oporavka pacijenata s CO-   dominaciju Lactobacillus spp., za
            zor.                               na, više od 0,5 g/dnevno eikoza-   VID-19.                             koji je uočeno da, na nivou crijev-
                                               pentaenske (EPA) i dokozaheksa-    Korisno je dnevno osigurati 15      ne sluznice, inhibira prolazak viru-
            UGLJIKOHIDRATI. Ograničiti         enske (DHA) i više od 1 g/dnevno   mg vitamina E, koji sprečava ok-    sa u cirkulaciju.
            pretjeran unos šećera te umjesto   alfa-linoleinske kiseline. Omjer   sidaciju lipida i formiranje slobod-  Nepovoljan status retinola je kon-      analiza
            keksa i kolača preporučiti svježe,   unesenih omega-6 (iz biljnih ulja)   nih radikala, a potentan je “lovac”   zistentno prepoznat kao nezavisni
            smrznuto ili sušeno voće (ali ne   i omega-3 masnih kiselina (riba, ri-  peroksidnih radikala čime štiti   faktor rizika za virusnu infekciju i
            kandirano) te cijeđene voćne so-   blje ulje, laneno ulje, chia sjemen-  polinezasićene masne kiseline u   udružen je s pojavom težih simp-
            kove. Izbjegavati šećer u napicima   ke, zeleno lisnato povrće i oraša-  membranama ćelija.               toma, trajanjem i odgovorom na
            poput kafe ili čaja. Ugljikohidra-  sto voće) treba optimizirati ispod                                    liječenje.  Važnost vitamina A u
            te treba unositi u formi neprera-  4:1 (u modernoj prehrani zapad-    Vitamini i minerali                 prevenciji i liječenju infekcija če-
            đenih namirnica i cjelovitih zrna.   njačkog tipa ovaj omjer se penje                                     sto se previđa. Jedan od razloga je
            Energetski doprinos ugljikohi-     i do 15:1). Na taj način omjer nji-  Preporučene dnevne doze vita-     potencijalna toksičnost i teratoge-
            drata ne bi trebao prelaziti 40 po-  hovih metabolita bi prevagnuo    mina A od 700-900 μg/dnevno         nost kod dugotrajne primjene vi-
            sto, dok jednostavne šećere treba   na stranu eikozanoida serija 1, 3   date su kao RAE (engl. “Retinol   sokih doza retinola. Iako su mno-
            ograničiti na najmanju moguću      i 5 (složena mreža endogenih pa-   Activity Equivalents”), ekvivalen-  ge imunološke funkcije vitamina
            mjeru, ispod sedam posto uku-      rakrinih signalnih molekula: pro-  ti aktivnosti retinola, kako bi se   A uočljive u dozama ispod gornje
            pnog unosa ugljikohidrata. Kon-    staglandina, prostaciklina, leuko-  uskladile razlike između  bioaktiv-  granice podnošljivosti, ipak su
            zumirati dovoljno vlakana te po-   triena, tromboksana, marezina,     nosti retinola, kao aktivnog obli-  najpotentnija imunološka djelo-
            red voća, kao skrobni prilog češće   protektina, rezolvina i lipoksina) s   ka vitamina, i njegovih prekurso-  vanja, poput kompletne inhibicije
            birati ječam, zob, proso, heljdu ili   antiinflamatornim i prorezolucij-  ra, karotenoidnih provitamina A   viralne replikacije, uočljiva jedino
            proizvode od cjelovitih žitarica te   skim djelovanjem, koji suprimiraju   koji u tijelu konvertiraju u retinol.   u dozama između 6.000-7.500 μg.
            grah, grašak, leću, slanutak i krom-  upalne reakcije, moduliraju T-će-  Tako je 1 μg RAE ekvivalentno 1   Kod osoba s ozbiljnom virusnom
            pir umjesto tjestenine, riže i bije-  lijski odgovor, smanjuju        μg retinola, 2 μg beta-karotena     infekcijom (bez rizičnih faktora
            log hljeba. Ciljani dnevni unos 25-  mikrobiološko optereće-              u dodacima prehrani, 12 μg      za primjenu vitamina A) ili oso-
            30 grama vlakana je teško ostvariv   nje, pospješuju                                   prehrambenog       ba s nedostatkom vitamina A (ko-
            na bilo kojoj dijeti pa treba razmo-  fagocitozu i                                       beta-k aro -     ji je češći nego što pretpostavlja-
            triti i primjenu probiotika i prebio-  procese ci-                                         tena ili 24    mo) tretman bi trebalo prilagoditi
            tika (v. kasnije).                 jeljenja                                                   μg pre-     biohemijskim nalazima i praćenju
                                                                                                                      promjene biomarkera.
            Beta-glukani su potentni polisa-                                                                          Najbogatiji prirodni izvori retino-
            haridni aktivatori i stimulansi imu-                                                                      la su životinjski organi i masnije
            nih ćelija, uključujući neutrofile,                                                                       meso, uključujući jetru i bubrege.
            prirodne ćelije-ubice i makrofage.                                                                        Dosta vitamina A sadrže riba (lo-
            Osim imunomodulatornih efeka-                                                                             sos), mlijeko i mliječni proizvodi,
            ta, primjena beta-glukana sma-                                                                            žumance jajeta. Biljke i zrna (zele-
            njuje podložnost akutnim respira-                                                                         no lisnato povrće te drugo zeleno,
            tornim infekcijama (ARI) gornjeg                                                                          narančasto i žuto povrće – broku-
            respiratornog sistema i njihovu                                                                           la, mrkva, tikva i voće – dinja, ma-
            težinu kod inficiranih osoba. Po-                                                                         relice, mango) ne sadrže retinol
            kazuju i antiviralnu aktivnost pro-                                                                       već karotenoide, koji mogu (ali
            tiv RNK virusa influence i HSV-1.                                                                         ne moraju) proći endogenu kon-
            Beta-glukani iz kvasaca, ćelijskog                                                                        verziju u retinol (koja često može
            zida nekih gljiva i morskih trava                                                                         biti nedovoljna) pa o tome treba
            imaju uporedivu aktivnost.                                                                                povesti računa kod vegana.
            Na osnovu rezultata iz animalnih   tkivnih                                                   hrambe-
            studija sugerira se i mogućnost    oštećenja.                                              nog alfa-ka-   Vitamini B kompleksa (Polibe-
            da bi unos ili suplementacija viših   Pored toga,                                        rotena     ili   vit®). Za održavanje normalnog
            doza mukopolisaharidnog gluko-     određeni bio-                                       beta-kriptok-      imuniteta i smanjenje umora i is-
            zamina (više od 3.000 miligrama    aktivni lipidi, među kojima             santina. Gornja granica pod-   crpljenosti najvažniji su vitamin
            dnevno) mogla pomoći u preven-     i EPA i DHA, inaktiviraju oblože-  nošljivosti iznosi 3.000 μg retinola,   B6 (piridoksin), koji je involviran
            ciji i kontroli infekcije RNK virusi-  ne viruse, suprimiraju replikaci-  a previsoke doze mogu loše djelo-  u oksidacijsko-redukcijske reakci-
            ma preko složenog obrasca utica-   ju i reduciraju proliferaciju nekih   vati na kosti starijih osoba.    je kao koenzim mnogih enzima te
            ja na produkciju interferona tipa 1.  veoma patogenih respiratornih   Vitamin A doprinosi normalnoj       B9 (folna kiselina) i B12 (metilko-
                                               RNK virusa. Pažnju privlači i po-  funkciji imunog sistema i održava-  balamin).
            MASNOĆE.  Ukupan energetski        vezanost omega-3 masnih kise-      nju normalnih sluznica. Karoteno-   Vitamina B6 ima u govedini, ne-
            doprinos masnoća ne bi trebao      lina s fiziološkim modifikacijama   idi su veoma snažni antioksidansi,   masnoj svinjetini, piletini, pure-
            prelaziti 35 posto ukupnog dnev-   u produkciji plućnog surfaktanta,   dok aktivni oblik vitamina A reti-  tini, tuni, jajima, kvascu, skrob-
            nog energetskog unosa, s tim da    interakcijama između domaćina      noidi reduciraju težinu nekih vi-   nom povrću (krompir), zelenom
            energetski doprinos zasićenih      i mikroorganizama te promjena-     rusnih bolesti, poput influence te   lisnatom povrću (špinat), bana-
            masnih kiselina treba ograničiti   ma reoloških svojstava krvi (anti-  blokiraju replikaciju SARS-CoV-2.   nama, suhim šljivama, avokadu,
            na manje od 10 posto (ograniči-    koagulantna pleiotropna svojstva   U djelovanju na imune funkcije re-  sjemenkama suncokreta, pistaci-
            ti prerađenu hranu, punomasne      polinezasićenih omega-3 masnih     tinol često dijeli funkcionalnost i   jama. Folnu kiselinu sadrže ma-
            mliječne proizvode, masno meso     kiselina). Odranije su poznati nji-  sinergizam s vitaminom C. Važan   hunarke (grah, grašak, leća), cje-
            i prilikom obrade mesa ukloniti    hovi efekti na redukciju upale u   primjer se odnosi upravo na tra-    lovite žitarice, šparoge, prokulice,
            kožicu). Potrebno je minimalizira-  dišnim putevima i bronhokon-      smisiju COVID-19, a tiče se uloge   zeleno lisnato povrće, špinat, ze-
                                                                                                                                                             23








   22-23-24-25 - ISKUSTVA - Makronutrijenti i vitamini.indd   3                                                                                            20. 1. 2021.   18:54:59
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28