Page 22 - Dnevna doza broj 13
P. 22
DnevnaDoza
Uloga prehrane i prehrambene
preporuke tokom pandemije
COVID-19
analiza Generalna preporuka je da prehrana tokom COVID-a bude umjerena i uravnotežena, bogata
voćem i povrćem (naročito tamnozelenim i narančastim), leguminozama, orašastim plodovima,
sjemenkama i cjelovitim žitaricama - izvorima važnih nutrijenata.
Autor: Dr. med. Edhem Rustempašić,
specijalista nutricionizma
utricionističke preporuke koji slabi imuni sistem, a povećava mente virusnog genoma, proteine Prednost treba dati unosu ani-
su donedavno uglavnom simptome depresije, anksioznosti. virusnog šiljka i ovojnice te razne malnih proteina koji omogućava-
počivale na pristupu “one- Važno je ostati tjelesno aktivan enzime, većinom na one elemente ju prikladne količine svih esenci-
Nsize-fits-all”, s uopćenim sa- vježbajući i kod kuće, reducirati povezane sa ulaskom koronaviru- jalnih aminokiselina, uz najbolju
vjetima o nekoj bolesti ili stanju, stresne i anksiozne situacije i osi- sa u humane ćelije. probavljivost i bioraspoloživost.
naprimjer, kod kardiovaskularnih gurati dovoljno sna (sedam do de- Unos kompletnih proteina mogu-
bolesti ili dijabetesa. Moderniji nu- vet sati dnevno), što sve dodatno ENERGIJA. Ukoliko se želi održa- će je ostvariti i na vegetarijanskoj
tricionistički pristup pomjera fokus pozitivno utiče na funkcioniranje vati postojeća tjelesna težina, tre- prehrani, ali uz nešto više znanja
prema specifičnijem tipu prehra- imunog sistema. ba voditi računa o veličini servi- i truda.
ne, baziranom na svakom indivi- Iako još nema uvjerljivih kliničkih ranih obroka - za osobu tjelesne Treba obratiti pažnju i na unos
dualnom stanju, koji se, naravno, i dokaza da određena hrana ili na- težine od 70 kilograma preporu- dvije uvjetno esencijalne amino-
dalje mora zasnivati na provjerlji- čin prehrane mogu prevenirati in- čuje se dnevni unos 25-30 kcal/ kiseline, posebno važnih za imu-
vim dokazima i rezultatima nauč- fekciju ili izliječiti kg ili 1.750-2.100 kcal, ili još nitet. Arginin pokazuje sinergi-
nih ispitivanja. osobu zaraženu restriktivnije ako stičko djelovanje s protuvirusnim
koronaviru- se namjerava djelovanjem imunog sistema i po-
Makronutrienti potaći gubi- tencijalno može inaktivirati oblo-
tak tjelesne žene viruse putem barem pet ra-
Osim vakcina i dalje nemamo na teži- zličitih mehanizama. Glutamin je
raspolaganju specifične preparate pokazao korisne antiinflamatorne
za prevenciju ili terapiju COVID-19 učinke na modelima upalnih respi-
te održavanje metaboličkog zdrav- ratornih poremećaja, a na mode-
lja i jačanje imunog sistema ima lima oštećenja pluća induciranih
važnu ulogu u borbi protiv ove bo- vještačkom ventilacijom redu-
lesti. Optimiziranje prehrane igra cirao destrukciju plućnog tkiva,
važnu ulogu u ovim nastojanjima. edem pluća, produkciju citokina te
Generalna preporuka je da prehra- mobilizaciju i privlačenje neutro-
na tokom COVID-a bude umjere- fila u plućno tkivo, učincima koje
na i uravnotežena, bogata voćem i neki autori smatraju potencijalno
povrćem (naročito tamnozelenim i korisnim kod akutnog respirator-
narančastim), leguminozama, ora- nog distres sindroma (ARDS) i CO-
šastim plodovima, sjemenkama i VID-19.
cjelovitim žitaricama - izvorima Spomenimo i N acetil cistein
važnih nutrijenata. ne, (NAC), derivat aminokiseline ciste-
U glavnim obrocima polovinu ta- vode- ina, koji se najčešće preporučuje
njira treba činiti povrće, četvrtinu ći računa da osobama koje pate od respirator-
izvori proteina (krto meso peradi, ograničenja nih komplikacija. Antioksidativni
nemasno crveno meso, riba, jaja, som, u aktuel- kretanja i sta- potencijal (poticanjem produkci-
niskomasni mliječni proizvodi i noj stručnoj litera- nja (samo)izolacije je glutationa kao kofaktora nekih
sir), a četvrtinu izvori ugljikohidra- turi izdvaja se nekoliko važnih pogoduju smanjenom kretanju i peroksidaznih enzima) i mukolitič-
ta (cjelovite žitarice ili skrobno po- nutrijenata čiji uravnoteženi ili op- utrošku energije. Potrebno je vodi- ki efekti NAC poboljšavaju funkci-
vrće poput mahunarki ili krompi- timizirani unosi imaju dokazano ti računa i o psihološkim uticajima ju zračnih puteva i reduciraju eg-
ra). U međuobrocima pojesti jedan korisna djelovanja na metaboličko nove situacije i biti svjestan pove- zacerbacije hronične opstruktivne
do dva komada voća srednje veli- zdravlje i imuni sistem, a naglaša- ćanog konzumiranja tzv. hrane za bolesti pluća (HOBP). Primjena
čine ili desetak komada orašastih va se potencijalna uloga nekoliko utjehu (engl. “comfort food”) bo- NAC sprečava infekciju alveolar-
plodova. Ograničiti unos crvenog fitohemikalija - bioaktivnih kom- gate energijom, ali siromašne nu- nog epitela s nekim respiratornim
mesa, prerađene hrane i gaziranih ponenti iz hrane, najčešće polife- trijentima. RNK virusima, ublažava oksidativni
pića. Ograničiti unos soli, izbjega- nola. stres i upalu (npr. smanjuje nivoe
vati konzerviranu hranu te smanji- Kako se akumuliraju podaci iz stu- PROTEINI. Unos proteina bi tre- PGE2, IL-17a i IL-6), reducira oslo-
ti dosoljavanje. Prije konzumacije dija in vitro, postaju jasniji poten- balo malo povećati u odnosu na bađanje mucina i promovira kli-
takve namirnice po mogućnosti cijalni ciljevi na koje treba djelova- standardne preporuke i trebao bi rens mukusa. Primjena NAC kod
isprati vodom. Umjesto soli koristi- ti u borbi s COVID-19. Oni se prije iznositi ≥ 1,0-1,2 g/kg ili oko 25 po- starijih osoba može reducirati uče-
ti biljne začine. Izbjegavati alkohol, svega odnose na specifične ele- sto ukupnog energetskog unosa. stalost epizoda nalik gripi i vrijeme
22
22-23-24-25 - ISKUSTVA - Makronutrijenti i vitamini.indd 2 20. 1. 2021. 18:54:58