Page 22 - Dnevna doza broj 13
P. 22

DnevnaDoza






                     Uloga prehrane i prehrambene





                     preporuke tokom pandemije




                     COVID-19

             analiza  Generalna preporuka je da prehrana tokom COVID-a bude umjerena i uravnotežena, bogata






                     voćem i povrćem (naročito tamnozelenim i narančastim), leguminozama, orašastim plodovima,
                     sjemenkama i cjelovitim žitaricama - izvorima važnih nutrijenata.




                      Autor:  Dr. med. Edhem Rustempašić,
                              specijalista nutricionizma



                           utricionističke preporuke    koji slabi imuni sistem, a povećava   mente virusnog genoma, proteine   Prednost treba dati unosu ani-
                           su donedavno uglavnom        simptome depresije, anksioznosti.   virusnog šiljka i ovojnice te razne   malnih proteina koji omogućava-
                           počivale na pristupu “one-   Važno je ostati tjelesno aktivan   enzime, većinom na one elemente    ju prikladne količine svih esenci-
                    Nsize-fits-all”, s uopćenim sa-     vježbajući i kod kuće, reducirati   povezane sa ulaskom koronaviru-   jalnih aminokiselina, uz najbolju
                     vjetima o nekoj bolesti ili stanju,   stresne i anksiozne situacije i osi-  sa u humane ćelije.          probavljivost i bioraspoloživost.
                     naprimjer, kod kardiovaskularnih   gurati dovoljno sna (sedam do de-                                     Unos kompletnih proteina mogu-
                     bolesti ili dijabetesa. Moderniji nu-  vet sati dnevno), što sve dodatno   ENERGIJA. Ukoliko se želi održa-  će je ostvariti i na vegetarijanskoj
                     tricionistički pristup pomjera fokus   pozitivno utiče na funkcioniranje   vati postojeća tjelesna težina, tre-  prehrani, ali uz nešto više znanja
                     prema specifičnijem tipu prehra-   imunog sistema.                    ba voditi računa o veličini servi-  i truda.
                     ne, baziranom na svakom indivi-    Iako još nema uvjerljivih kliničkih   ranih obroka - za osobu tjelesne   Treba obratiti pažnju i na unos
                     dualnom stanju, koji se, naravno, i   dokaza da određena hrana ili na-  težine od 70 kilograma preporu-  dvije uvjetno esencijalne amino-
                     dalje mora zasnivati na provjerlji-  čin prehrane mogu prevenirati in-  čuje se dnevni unos 25-30 kcal/  kiseline, posebno važnih za imu-
                     vim dokazima i rezultatima nauč-   fekciju ili izliječiti                  kg ili 1.750-2.100 kcal, ili još   nitet.  Arginin pokazuje sinergi-
                     nih ispitivanja.                   osobu zaraženu                                    restriktivnije ako   stičko djelovanje s protuvirusnim
                                                        koronaviru-                                           se namjerava    djelovanjem imunog sistema i po-
                     Makronutrienti                                                                           potaći gubi-    tencijalno može inaktivirati oblo-
                                                                                                               tak tjelesne   žene viruse putem barem pet ra-
                     Osim vakcina i dalje nemamo na                                                                  teži-    zličitih mehanizama. Glutamin je
                     raspolaganju specifične preparate                                                                        pokazao korisne antiinflamatorne
                     za prevenciju ili terapiju COVID-19                                                                      učinke na modelima upalnih respi-
                     te održavanje metaboličkog zdrav-                                                                        ratornih poremećaja, a na mode-
                     lja i jačanje imunog sistema ima                                                                         lima oštećenja pluća induciranih
                     važnu ulogu u borbi protiv ove bo-                                                                       vještačkom ventilacijom redu-
                     lesti. Optimiziranje prehrane igra                                                                       cirao destrukciju plućnog tkiva,
                     važnu ulogu u ovim nastojanjima.                                                                         edem pluća, produkciju citokina te
                     Generalna preporuka je da prehra-                                                                        mobilizaciju i privlačenje neutro-
                     na tokom COVID-a bude umjere-                                                                            fila u plućno tkivo, učincima koje
                     na i uravnotežena, bogata voćem i                                                                        neki autori smatraju potencijalno
                     povrćem (naročito tamnozelenim i                                                                         korisnim kod akutnog respirator-
                     narančastim), leguminozama, ora-                                                                         nog distres sindroma (ARDS) i CO-
                     šastim plodovima, sjemenkama i                                                                           VID-19.
                     cjelovitim žitaricama - izvorima                                                                         Spomenimo i  N acetil cistein
                     važnih nutrijenata.                                                                                ne,   (NAC), derivat aminokiseline ciste-
                     U glavnim obrocima polovinu ta-                                                                 vode-    ina, koji se najčešće preporučuje
                     njira treba činiti povrće, četvrtinu                                                      ći računa da   osobama koje pate od respirator-
                     izvori proteina (krto meso peradi,                                                        ograničenja    nih komplikacija. Antioksidativni
                     nemasno crveno meso, riba, jaja,   som, u aktuel-                                       kretanja i sta-  potencijal (poticanjem produkci-
                     niskomasni mliječni proizvodi i    noj stručnoj litera-                             nja (samo)izolacije   je glutationa kao kofaktora nekih
                     sir), a četvrtinu izvori ugljikohidra-  turi izdvaja se nekoliko važnih   pogoduju smanjenom kretanju i   peroksidaznih enzima) i mukolitič-
                     ta (cjelovite žitarice ili skrobno po-  nutrijenata čiji uravnoteženi ili op-  utrošku energije. Potrebno je vodi-  ki efekti NAC poboljšavaju funkci-
                     vrće poput mahunarki ili krompi-   timizirani unosi imaju dokazano    ti računa i o psihološkim uticajima   ju zračnih puteva i reduciraju eg-
                     ra). U međuobrocima pojesti jedan   korisna djelovanja na metaboličko   nove situacije i biti svjestan pove-  zacerbacije hronične opstruktivne
                     do dva komada voća srednje veli-   zdravlje i imuni sistem, a naglaša-  ćanog konzumiranja tzv. hrane za   bolesti pluća (HOBP). Primjena
                     čine ili desetak komada orašastih   va se potencijalna uloga nekoliko   utjehu (engl. “comfort food”) bo-  NAC sprečava infekciju alveolar-
                     plodova. Ograničiti unos crvenog   fitohemikalija - bioaktivnih kom-  gate energijom, ali siromašne nu-  nog epitela s nekim respiratornim
                     mesa, prerađene hrane i gaziranih   ponenti iz hrane, najčešće polife-  trijentima.                      RNK virusima, ublažava oksidativni
                     pića. Ograničiti unos soli, izbjega-  nola.                                                              stres i upalu (npr. smanjuje nivoe
                     vati konzerviranu hranu te smanji-  Kako se akumuliraju podaci iz stu-  PROTEINI. Unos proteina bi tre-  PGE2, IL-17a i IL-6), reducira oslo-
                     ti dosoljavanje. Prije konzumacije   dija in vitro, postaju jasniji poten-  balo malo povećati u odnosu na   bađanje mucina i promovira kli-
                     takve namirnice po mogućnosti      cijalni ciljevi na koje treba djelova-  standardne preporuke i trebao bi   rens mukusa. Primjena NAC kod
                     isprati vodom. Umjesto soli koristi-  ti u borbi s COVID-19. Oni se prije   iznositi ≥ 1,0-1,2 g/kg ili oko 25 po-  starijih osoba može reducirati uče-
                     ti biljne začine. Izbjegavati alkohol,   svega odnose na specifične ele-  sto ukupnog energetskog unosa.   stalost epizoda nalik gripi i vrijeme
          22








   22-23-24-25 - ISKUSTVA - Makronutrijenti i vitamini.indd   2                                                                                            20. 1. 2021.   18:54:58
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27