Page 13 - Dnevna doza broj 19
P. 13

DnevnaDoza

























                 Hronični oblik gihta s pojavom tofusa

                 zumacija hrane bogate purinima,    sketoprofen, diklofenak (DIFEN®),    Redovne ljekarske kontrole
                 gurmanski obroci, konzumacija al-  koji sprečavaju stvaranje prosta-
                 koholnih pića, hirurške intervenci-  glandina, supstanci koje uzroku-   i umjerenost u jelu i piću
                 je, naglo mršavljenje, emocionalni   ju bol i upalu. Uzimaju se oralno                                                                              iskustva ljekara
                 stres, povrede, uzimanje lijekova.  dok postoje simptomi i tri do če-   Nakon akutnog napada i norma-    dejstvo na izlučivanje mokraćne
                 Ukoliko se giht blagovremeno ne    tiri dana poslije toga. Ukoliko ne   lizacije mokraćne kiseline u krvi   kiseline imaju trešnje, borovnice,
                 liječi, prelazi u hronični oblik, kada   dolazi do poboljšanja, mogu se   dopušteno je konzumiranje sve   ali i drugo šumsko voće, avokado
                 zahvata više zglobova te nastaje   kratkotrajno uvesti i kortikostero-  kategorije hrane, sa naglaskom   i ananas.
                 hronična uratna artropatija, uz po-  idni lijekovi. Za snižavanje visokog   da se samo povremeno i u ma-  Ne preporučuje se provođenje
                 javu tofusa. Tofusi su izbočine na   nivoa mokraćne kiseline i preven-  njim količinama konzumiraju      bilo kakve nagle, restriktivne i
                 koži nastale kao posljedica talože-  ciju odlaganja kristala mononatri-  alkohol, iznutrica, suhomesnati   ograničavajuće dijete. U početku
                 nja urata u hrskavici, sinovijalnoj   jum-urata u upotrebi su lijekovi   proizvodi i konzervirana hrana.   bolesti potrebno je malo odrica-
                 tečnosti zglobova, tetivama, prsti-  koji inhibišu sintezu mokraćne ki-  Svaki drugi ili treći dan može da   nja i savladavanja novih prepo-
                 ma šake, koljenima, ušnim školj-   seline (alopurinol, ALOPURINOL       se konzumira meso (junetina,     ruka, ali prihvatanjem zdravih
                 kama. Tokom vremena dolazi do      BOSNALIJEK) i urikozurici (lijeko-   govedina, puretina, piletina, div-  životnih navika uspjeh u liječenju
                 razaranja zgloba i pojave defor-   vi kojima postižemo izmokravanje     ljač), a predlaže se svakodnevna   neće izostati. Umjerenost u jelu i
                 miteta.                            mokraćne kiseline – probenecid,      konzumacija povrća. Upotreba     piću i redovne ljekarske kontrole
                 Kod petine pacijenata oboljelih    sulfinpirazon). Posljednjih godina   voća je preporučljiva. Istraživa-  ključ su uspjeha za svakog paci-
                 od gihta stvaraju se bubrežni ka-  primjenjuje se i lijek febukostat,   nja su pokazala da blagotvorno   jenta.
                 menci. Kod određenog broja pa-     oralni nepurinski inhibitor ksantin
                 cijenata uratna nefropatija tokom   oksidaze, koji se smije primjenji-  Kada obrok sadrži ugljenohidrat-  na taj način unosi dovoljna količi-
                 dužeg vremenskog perioda dovo-     vati kod pacijenata i s oštećenom   ni prilog (bijela riža, tjestenina,   na bjelančevina. Orašasti plodovi
                 di do bubrežne insuficijencije. Ne-  bubrežnom funkcijom. Prema pre-  palenta, krompir), hljeb se ne bi   mogu, takođe, izazivati smetnje u
                 kada se prvo javi napad bubrežnih   porukama Evropske lige protiv re-  smio konzumirati. Šećer bi se tre-  vrijeme akutnog napada.
                 kamenaca, a tek potom zapaljenje   umatizma (EULAR engl. European     bao izbjegavati te sva jela, pića i   Posebnu pažnju treba obratiti na
                 zgloba.                            League Against Rheumatism), za li-  kompote treba konzumirati ne-      konzumaciju tekućine u većim ko-
                                                    ječenje gihta ciljna vrijednost mo-  zaslađene. Trebala bi se izbjega-  ličinama (minimalno dva litra teč-
                 Dijagnoza bolesti                  kraćne kiseline u krvi iznosi 360   vati masna hrana te se u pripremi   nosti), prvenstveno obične vode,
                                                    µmol/L (6 mg/dl).                  obroka predlaže upotreba biljnog    limunade ili voćnih sokova (svje-
                 Dijagnoza bolesti se postavlja na                                     ili maslinovog ulja.                žih hladno cijeđenih sokova, bez
                 osnovu tipičnih anamnestičkih      Ishrana oboljelih                  Mlijeko i mliječni proizvodi su do-  dodatka šećera).
                 podataka, kliničkim pregledom i                                       zvoljene namirnice, ali sa malim    Spisak namirnica bogatih purini-
                 analizom krvi. U akutnoj fazi bole-  U terapiji gihta primarno mjesto   udjelom masnoće. Dokazano je da   ma koje je potrebno izbjegavati:
                 sti povišene su vrijednosti upalnih   zauzima odgovarajuća ishrana.   kefir i jogurt utiču na pojačano iz-  -  meso i životinjske masnoće,
                 parametara, a vrijednost mokrać-   Da ne bi došlo do ponovnih upa-    mokravanje mokraćne kiseline        -  iznutrice (jetra, bubrezi, mozak),
                 ne kiseline može biti u granicama   la, odnosno akutne faze gihta, po-  te se preporučuju u svakodnev-    -  srdele, sardine u ulju, slana i su-
                 normale ili povišena. Precizna vri-  trebno je pridržavati se dijete bez   noj ishrani. Potrebno je obratiti   šena riba (bakalar, haringa),
                 jednost mokraćne kiseline u krvi   purina. Preporučuje se unos do     pažnju da se biraju mliječni pro-   -  mesne supe i mesne prerađevi-
                 se određuje u drugoj nedjelji na-  1.500 kalorija dnevno.             izvodi do 1,5 posto mliječne ma-      ne,
                 kon napada, kada količina mo-      Tokom akutne faze bolesti (u fa-   sti. Preporučljiva je upotreba kise-  -  maslac,
                 kraćne kiseline dostiže svoj mak-  zi napada) moraju se izbjegavati   lo-mliječnih proizvoda na prazan    -  slatko vrhnje,
                 simum. Mikroskopskom analizom      namirnice bogate purinima (tada    stomak i kao preliv preko povrća.   -  čokolada,
                 tekućine iz zahvaćenog zgloba      nije dozvoljena konzumacija me-    Namirnice bogate purinima živo-     -  šećer,
                 potvrđuje se prisustvo igličastih   sa). Kasnije, kada se napad smiri,   tinjskog porijekla su puno opasni-  -  pivo, crveno vino,
                 kristala urata.                    može se uvesti meso, ali kuhano i   je od namirnica biljnog porijekla.   -  začini,
                                                    nemasno te samo manje količine     Kod namirnica biljnog porijekla     -  pasulj, grašak, leća,
                 Liječenje gihta                    tokom ručka. Za večeru se ne pre-  udio purina se smanjuje kuha-       -  spanać, šparoge, mahune, kelj,
                                                    poručuje konzumacija mesa, jer     njem (potrebno je baciti vodu u       karfiol,
                 Kod akutnog napada neophod-        su napadi gihta češći noću. Veoma   kojoj su se namirnice kuhale) te ih   -  breskve, grožđe, marelice.
                 no je brzo savladavanje upalnog    je važno jesti češće, u manjim koli-  je dozvoljeno umjereno konzumi-  Spisak namirnica koje su dozvolje-
                 procesa upotrebom protivupal-      činama pa se preporučuje konzu-    rati. U akutnoj fazi treba izbjega-  ne u vrijeme akutnog napada i u
                 nih lijekova. Tradicionalno se pr-  mirati pet obroka dnevno.         vati upotrebu leguminoza (pasulj,   kasnijoj upotrebi:
                 vo upotrebljavao kolhicin za suz-  Alkoholna pića nisu dozvoljena, a   sočivo, grašak), karfiol i spanać,   -  dvopek, tost, riža, hljeb, kuku-
                 bijanje napada u prvih 24 do 48    konzumacija kafe i čaja mora bi-   budući da sadrže purine. Preporu-     ruzna i pšenična krupica,
                 časova, koji je visoko efektan lijek,   ti umjerena. Budući da hljeb (pre-  čuje se upotreba rasola, soka od   -  svo korjenasto povrće (krompir,
                 ali koji se sada ne upotrebljava u   poručuje se bijeli hljeb, ne sa sje-  celera i soka od šargarepe.      šargarepa, cvekla), zatim tikvi-
                 prvoj liniji liječenja zbog mogućih   menkama) sadrži malu količinu   Konzumacija jaja je dozvoljena, ali   ce, salate, paradajz,
                 neželjenih efekata. Sada se koriste   purina, može se umjereno kon-   dva puta sedmično u akutnoj fa-     -  voće i voćni sokovi,
                 nesteroidni protivupalni lijekovi   zumirati. Takođe, bilo bi poželjno   zi. Ukoliko oboljeli nema poviše-  -  niskomasni mliječni proizvodi,
                 (NSAIL) kao što su indometacin,    da se konzumira hljeb bez kvasca,   ne masnoće, u neakutnoj fazi upo-  -  jaja,
                 naproksen (BOLEX® FORTE), dek-     budući da i kvasac sadrži purine.   treba jaja može biti češća, jer se   -  maslinovo ulje.  B
                                                                                                                                                                  13








                                                                                                                                                                30. 6. 2022.   14:03:36
        12-13 - ISKUSTVA LJEKARA - Giht.indd   3
        12-13 - ISKUSTVA LJEKARA - Giht.indd   3                                                                                                                30. 6. 2022.   14:03:36
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18