KARIJERA / PROFIL NAŠIH UPOSLENIKA
Imamo različite karaktere i poslove, ujedinjeni zajedno činimo velika djela. Velika porodica za velika postignuća.
Sektor razvoj i registracija
Zanimanje: magistar farmacije i specijalista iz farmaceutske tehnologije

Nina Šarić, Voditelj odsjeka formulacija

Voditelj odsjeka formulacija
Nina Šarić je Bosnalijek upoznala još u vrijeme studentskih dana. Za Ninu je studentska praksa u Bosnalijeku bila vrlo inspirativna te ju je i dovela u industrijsku farmaciju, tačnije u Razvojni centar Bosnalijeka gdje je danas dio tima koji razvija različite forme lijekova.
 
„Moj prvi susret s Bosnalijekom bio je vrlo poseban. Zaista, već tada sam znala da sam našla svoj poziv", kaže nam magistra Nina. „Praksa u Bosnalijeku otvorila mi je vrata za koja nisam ni slutila da postoje. Odjednom su se ispred mene stvorile različite mogućnosti rada i razvoja. Želja da razvijam nove lijekove tada se rodila i još me nikada nije prošla, a čini se da i neće", govori Nina uz svoj, Bosnalijeku prepoznatljiv, širok osmijeh. „Volim svoje radno mjesto, kolege, atmosferu u kojoj stvaramo nove proizvode. Osjećaj da ste kreator proizvoda koji preveniraju ili olakšavaju zdravstvene tegobe je neprocjenjiv. Svjesni ste da radite zaista nešto značajno u svom životu. Ovdje želim istaknuti da mi veoma mnogo znači što Bosnalijek kontinuirano proširuje svoj asortiman novim proizvodima, tako da imam mogućnost da radim na formulaciji različitih farmaceutskih formi lijekova", ističe Nina i dodaje: „Zahvaljujući tome što se u Bosnalijeku njeguju osnovne ljudske vrijednosti, poštuje i razvija timski rad, mogu reći da me je profesionalni angažman u razvoju novih lijekova, uz svakodnevne izazove u primjeni osnovnih načela farmaceutske struke, formirao kao cjelovitu ličnost".   

Od 2002. godine je u Bosnalijeku. Inspirativna i predana istraživanju i razvoju Nina je kreator ili, kako ona to kaže, formulator brojnih proizvoda, koji se danas mogu naći i u apotekama širom svijeta. Razvila je mnoge proizvode, od kojih su trenutno najpoznatiji LYSOBACT Spray® linija, Pharyngal® sprej za usnu sluznicu (otopina) i dodatak prehrani ALTIOKS® 200 mg (kapsule, tvrde). Kroz planiranje i organiziranje danas je dio tima za razvoj novih lijekova. 

    Razvoj novih proizvoda podrazumijeva, pored ljubavi i predanosti radu, kontinuiranu edukaciju o novim svjetskim trendovima u farmaciji. Stoga su aktivnosti Bosnalijeka pažljivo usmjerene na planiranje i vođenje brige o razvoju i unapređenju stručnosti zaposlenika.

 „Zahvaljujći Bosnalijeku, završila sam desetine edukacija, kako interno, tako i eksterno organiziranih. Te edukacije su mi bile korisne za svakodnevni radni izazov. Najveći broj edukacija do sada pohađala sam u organizaciji akreditirane agencije za edukaciju CfPA. Presretna sam jer sam prošla i kroz brojna stručna predavanja kao što su: formulacija lijekova, tehnologija za izradu krema, masti, emulzija, suspenzija, tehnike granulacije, tabletiranje, kapsuliranja, oblaganja i registracije proizvoda. Ovdje bih još izdvojila meni posebno dragu edukaciju, a to je - Granulation, Tabletting and Capsule Technology".
 
Magistra Nina je koautor i izlagač brojnih stručnih predavanja na međunarodnim simpozijima, od kojih joj je posebno drago učešće i izlaganje na 17th International Pharmaceutical Technology Symposium-IPTS 2014 u Antaliji, gdje su objavljene njene poster prezentacije:
  1. Influence of formulation and manufacture process on dissolution profile of Alfa lipoic acid in hard gelatin capsules
  2. Optimization of process for producing medical chewing gums with enzyme Lysozyme hydrochloride and Cetilpiridinum chloride
Ostale priče

juli 23. 2024 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%